Verhuizen samen met je huisdier vergt een iets andere aanpak. We onderscheiden op vlak van huisdieren niet alleen honden en katten, maar ook vissen en allerhande vogels. Het merendeel van deze dieren zal zich zonder al teveel problemen aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dat geldt evenwel niet voor honden en katten. Vooral katten hebben het vaak erg moeilijk om te wennen aan een nieuwe leefomgeving. De band tussen een kat en diens baasje is dan ook iets minder sterk in vergelijking met een hond. Ga je met andere woorden binnenkort samen met je huisdier verhuizen? In dat geval kunnen onderstaande tips bijzonder goed van pas komen!
Onze huisdieren zijn onze beste vrienden. In een tijd vol stress, wil je ervoor zorgen dat ze dit zo min mogelijk ervaren. De huisdieren verhuizen kan daarom soms best lastig zijn.
Door onze tips hieronder te volgen, kun jij je huisdieren op een fijne en veilige manier verhuizen. Zo voorkom je dat je dieren nog maanden last van de verhuizing blijven houden.
Verhuis jij je huisdier voor of na de verhuizing
Er zijn voldoende mensen die de huisdieren voor de verhuizing al naar het huis toe brengen. Andere mensen kiezen er liever voor om het na de verhuizing te doen. Voor de verhuizing heeft het grote voordeel dat het dier niet in de weg loopt bij het hele huis leeg halen.
Na de verhuizing zorgt er vaak voor dat het dier vaak bij iemand anders logeert. Het kan wel voor extra veel stress zorgen als het dier dan ineens in een andere omgeving komt. Meestal is het een betere optie om de dieren te verhuizen voordat jezelf volledig gaat verhuizen.
Bereid je goed voor
Voor de huisdieren is het van groot belang dat jij je goed voorbereid. Het is namelijk zo dat een huisdier je stress aanvoelt. Daarom is het verstandig om jezelf zo ontspannen mogelijk bij je huisdieren te gedragen. Zo nemen ze wat minder stress van je over.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de dieren weten waar ze aan toe zijn. Laat ze bijvoorbeeld wennen aan de bench waarin ze vervoert worden. Op die manier voelt het voor de huisdieren veiliger om mee te gaan wanneer dit nodig is.
Zorg voor een snelle route met je huisdieren
Wanneer je huisdieren de bench of vervoersbox gewend zijn, dan kun je ze eenvoudig gaan vervoeren. Ook het vervoeren van een huisdier moet goed over nagedacht worden. Dit levert namelijk veel stress voor ze op. Sommige honden gaan los in de auto, maar meestal worden de dieren in een box vervoert.
In beide gevallen is het verstandig om vooraf de kortste route naar je nieuwe woning uit te stippelen. Op die manier kun je voorkomen dat je veel langer onderweg bent dan dat daadwerkelijk nodig is. Dit kan een hele hoop stress schelen voor de huisdieren.
Zorg voor een veilige omgeving
Zodra je een veilige en snelle route gevolgd hebt, is het van belang dat je dieren direct in een veilige omgeving terecht komen. Het gaat dan om een omgeving waar al wat bekende geuren heeft en dat een dier niet ineens het hele huis al kan gaan verkennen.
Je kunt het beste een afgesloten ruimte gebruiken waar het dier het nieuwe huis leert kennen. Zo voorkom je dat het dier al snel de weg kwijt raakt en niet weet waar hij naar toe moet vluchten. Het is juist belangrijk dat de omgeving zo veilig mogelijk wordt gemaakt.
Verzamel spullen die naar het dier ruiken
Een omgeving veilig maken voor een huisdier hoeft niet al te moeilijk te zijn. Dit kun je eenvoudig regelen door spullen van het dier zelf mee te nemen. Deze spullen ruiken al naar het dier, hierdoor voelt dit veilig. Dit heeft ook met het territorium van het dier te maken.
Goede voorbeelden van spullen die je mee kunt nemen zijn:
- De speeltjes van het dier
- De slaapplek, zoals een kussen, mand of bedje
- De wc van het dier in het geval van een kat/konijn
Daarnaast is het goed om voldoende verstopplekken in de kamer te hebben. Wanneer de huisdieren zich dan niet veilig voelen, dan kunnen ze zich verstoppen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kartonnen dozen gebruiken waar ze in of onder kunnen zitten.
Zorg voor voldoende water en voer
Voor een huisdier is het uiteraard altijd van belang dat er voldoende water en voer aanwezig is. Tijdens de verhuizing moet je er dan ook direct voor zorgen dat dit geregeld kan worden voor je huisdier. Dan voelen ze zich ook direct veiliger, omdat er toegang is tot wat ze nodig hebben.
In de meeste gevallen is het goed om op meerdere plekken water en voer neer te zetten. Wanneer de dieren zich verstoppen, kunnen ze altijd naar het dichtstbijzijnde bakje toe lopen. Zo voorkom je dat het dier altijd uit zijn schuilplaats moet komen wanneer ze wat willen eten of drinken.
Vraag de dierenarts om hulp
Het is een goede mogelijkheid dat er heel wat dieren zijn die echt erg gestrest worden van de verhuizing. Dan is het beter voor het dier om hier bij geholpen te worden. De beste mogelijkheid die je dan hebt is door bij een dierenarts aan te kloppen.
Een dierenarts kan je helpen met bijvoorbeeld kalmerende middelen. Wanneer het dier dit nodig heeft, zal een dierenarts je precies uitleggen hoe je dit kunt gaan gebruiken tijdens de verhuizing. Zo voorkom je veel stress bij een huisdier.
Het is altijd verstandig om met een dierenarts te overleggen. Het is niet aan te raden om zelf zomaar een dier enkele kalmerende middelen toe te dienen. Dit kan tot schade leiden bij het huisdier. Zorg er daarom altijd voor dat je naar de dierenarts toe gaat.
Blijf na de verhuizing een tijdje thuis
Wanneer je net verhuisd bent, is het natuurlijk een stressvolle periode geweest voor iedereen. Voor je huisdieren is het goed dat je dan een tijdje thuis blijft. Je hoeft natuurlijk niet voor altijd thuis te blijven, maar het is wel beter om wat meer thuis te zijn dan dat je normaal bent.
Op die manier zal je huisdier wat sneller wennen aan de nieuwe omgeving. Het zorgt ervoor dat ze in een nieuwe omgeving iemand hebben waar ze op kunnen vertrouwen. Het is namelijk belangrijk dat het huisdier de nieuwe omgeving als zijn vertrouwde omgeving gaat zien.
Verhuizen met een kat
Zoals in de inleiding reeds aangegeven vergt verhuizen met een kat de grootste aandacht. Katten bouwen van nature namelijk een sterke band op met hun omgeving. Wanneer ze daaruit worden weggerukt bestaat dan ook het risico dat ze terug op zoek zullen gaan naar hun vertrouwde plaats, iets wat je natuurlijk altijd wil voorkomen. Tijdens de verhuis is het daarom aan te raden om je kat tijdelijk op te sluiten in een kamer. De slaapkamer is op dit vlak ideaal. Zorg er wel voor dat mogelijke deuren en ramen in de kamer gesloten zijn, anders is de kans groot dat je trouwe viervoeter het op een lopen zet.
Het is uiteraard wel belangrijk dat je kat zich in de slaapkamer goed voelt. Door niet alleen het reismandje, maar ook een kattenbed evenals een etensbakje, de waterkom en een kattenbak in de kamer te zetten zorg je er voor dat je kat op ontspannende wijze aan al het verhuisgeweld wordt onttrokken. Vergeet niet om op de deur van de slaapkamer een briefje te kleven waarop staat dat de deur niet mag worden geopend. Vooral wanneer je hulp krijgt van vrienden of familie of wanneer je een verhuisfirma hebt ingeschakeld is dit geen overbodige luxe. Eenmaal aangekomen in de nieuwe woning plaats je alle zelfde spulletjes in de nieuwe slaapkamer en laat je, je kat daar even zitten tot de verhuis volledig is afgerond. In het meest ideale geval blijft er iemand die vertrouwd is met de kat in de kamer terwijl hij deze ontdekt.
Verhuizen met een hond
Verhuizen met je hond is doorgaans een stuk eenvoudiger. Dit heeft alles te maken met het feit dat een hond een betere band heeft met zijn baasje dan met de omgeving. Toch is het ook in dit geval aan te raden om je hond tijdens de verhuis even in een aparte kamer te zetten. Leg er het nodige speelgoed in evenals zijn vertrouwde mandje en het nodige eten en drinken. Op deze manier wordt je hond onttrokken aan de stress van het verhuizen en voorkom je dat hij bijvoorbeeld in een onbewaakt moment op straat terecht komt.