Wie een uitkering geniet en wenst te verhuizen dient met een aantal factoren rekening te houden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat de uitkering die je ontvangt is gebaseerd op verschillende factoren. Het betreft hier met name ook de woonsituatie. Iemand die alleen woont en bijgevolg voor alle (vaste) kosten zelf dient op te draaien zal logischerwijs meer uitkering ontvangen dan iemand die samenwoont met een partner. In het bijzonder wanneer die partner wel over een volwaardig inkomen beschikt zal de uitkering aanzienlijk lager uitvallen. Ook wanneer je van plan bent om te verhuizen dien je hier rekening mee te houden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je als alleenstaande gaat verhuizen naar de woning van je nieuwe partner. Hierdoor verandert je woonsituatie waardoor ook je uitkering zal worden aangepast.
Verhuizen met uitkering binnen dezelfde gemeente
In de eerste situatie is er sprake van een verhuis binnen dezelfde gemeente. In dit geval zal je de uitkering van dezelfde gemeente blijven ontvangen. Hier hoef je dan ook geen bijzondere documenten voor in te vullen. Waar je wel rekening mee dient te houden is de woonsituatie. Zoals eerder reeds aangegeven maakt het een structureel verschil wanneer je alleen woont of wanneer je intrekt bij een partner met een inkomen of uitkering. Binnen de vijf werkdagen na het veranderen van je woonsituatie is het dan ook verplicht om dit te melden bij de gemeente. Zij kunnen je vervolgens vragen naar de ondergane aanpassingen waardoor een directe verlaging van je uitkering kan plaatsvinden. In het andere geval kan je mogelijks genieten van een extra uitkering, bijvoorbeeld wanneer je onverwacht alleen gaat wonen.
Verhuizen met uitkering naar andere gemeente
Een compleet andere situatie wordt het wanneer je er voor kiest om buiten de grenzen van je huidige gemeente te gaan wonen. Uitkeringen worden toegekend en bijgevolg ook betaald door de gemeente waarin een persoon woonachtig is. Dit zorgt er voor dat bij een mogelijke verhuis een aanvraag moet worden ingediend bij de nieuwe gemeente. Deze zal de aanvraag in detail bekijken en een uitkering voorstellen op basis van de door jou ingevulde documenten. Let op, ook hierbij geldt dat je in alle eerlijkheid een goed beeld moet scheppen van je woonsituatie. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je uitkering wordt ingetrokken. Meer informatie over het aanvragen van een uitkering na verhuis bij je nieuwe gemeente is doorgaans terug te vinden op de website van de gemeente in kwestie.
Zorg dat je niks vergeet
Zorg dat je niks vergeet! Gebruik daarom onze speciale verhuisplanning en verhuischecklist!