Verhuizen naar het buitenland is spannend. Je gaat een nieuw leven beginnen in een ander land met een andere cultuur en je laat je vertrouwde leventje in Nederland achter. Waarschijnlijk zal je momenten hebben dat je hier alleen maar naar uit kijkt, maar op andere momenten kan er best veel op je afkomen. Onze top 18 met tips die je kunt gebruiken als je naar het buitenland verhuist, zal je helpen orde te scheppen in deze chaos.
Tips om je het leven daar gemakkelijker te maken
Zelfs voordat je verhuist kun je al het één en ander doen om je voor te bereiden op je komst. Zo zal je de overgang misschien iets geleidelijker maken.
- Leer de taal: ga je naar een land waar je de taal niet (goed) spreekt, dan zal je je een stuk beter voelen als je alvast een talencursus doet voordat je gaat.
- Maak contact: vaak kun je via sociale media, forums of andere websites alvast contact leggen met mensen in het land van je bestemming. Dit kunnen natuurlijk buitenlanders zijn die in dezelfde situatie zitten als jij, maar je leert pas echt wat over het land als je probeert met lokale mensen contact te leggen.
- Inentingen: vergeet niet op tijd naar de dokter te gaan en na te vragen of er speciale inentingen nodig zijn voor het land waar je naartoe gaat.
- Vind een baan: als je niet verhuist om je werk, dan is het nooit verkeerd om alvast op zoek te gaan naar een baan. Dit brengt je onder de mensen, je leert hoe het is om als burger in het desbetreffende land te leven en niet als toerist en het geeft je uiteraard wat extra geld.
- Vergelijk verhuisbedrijven: ga je een verhuisbedrijf gebruiken om je spullen over te schepen, dan is het verstandig om een goede prijs- en kwaliteit vergelijking te maken. Er zijn veel verhuisbedrijven die dit kunnen doen, maar deze zijn lang niet allemaal even betrouwbaar.
Tips voor bij het inpakken
Als je lang weggaat, dan wil je misschien wat van je vertrouwde spulletjes meenemen. Dit kun je natuurlijk niet allemaal in je persoonlijke bagage stoppen. Gebruik de volgende tips bij het inpakken van je spullen, zodat je dit structureel kunt aanpakken.
- Wees meedogenloos: als je naar het buitenland gaat is het beter om minder mee te nemen dan meer. Ga dus kritisch door je spullen en neem alleen het hoognodige mee. De rest laat je achter bij vrienden, doe je in de opslag, geef je aan het goede doel of gooi je weg.
- Pak een goede vakantietas in: als je een gedeelte van je spullen laat verschepen, dan zal je ongetwijfeld een tijdje zonder zitten. Vaak zijn deze weken zo niet maanden onderweg. Zorg er dus voor dat je je persoonlijke bagage goed inpakt. Je wilt daar natuurlijk niet ook nog moeten winkelen naar spullen die per abuis in je container zijn beland.
- Label je dozen: om het voor jezelf en voor de verhuizers gemakkelijker te maken kun je je dozen het beste goed labelen. Wat gaat wel mee, wat gaat in de opslag en wat kan weg.
- Bereken de waarde van je spullen: soms kan het goedkoper zijn om bepaalde dingen ter plekke te kopen dan ze te verhuizen. Vraag jezelf dus goed af wat voor jou financieel voordeliger zou zijn voordat je een duur internationaal verhuisbedrijf gaat inschakelen.
Tips om van je achtergebleven spullen af te komen
Waarschijnlijk zal je aardig wat spullen achterlaten en ook al voel je je daar nu misschien gehecht aan, dat gevoel zal snel verdwijnen. De volgende tips kunnen je helpen deze spullen een goed tweede leven te geven.
- Verkopen: als je tijd hebt kun je de spullen die nog goed zijn proberen te verkopen op een online marktplaats. Zo komen ze nog goed terecht en heb jij wat extra geld.
- Doneren: alles wat je niet kunt verkopen, maar zich nog in prima staat verkeert, kun je doneren aan een goed doel of een tweedehands winkel.
- Je woning verhuren: een andere manier om wat extra geld te verdienen in het buitenland is door je woning in Nederland te verhuren. Je kunt dan je meubilair en huishoudelijke apparaten gewoon laten staan.
- Opslag: voor een vrij laag bedrag per maand kun je je spullen ook in de opslag doen. Dit is een optie voor als je een beperkte tijd weggaat.
- Weggeven: als laatste kun je je familie en vrienden uitnodigen en ze vragen of er spullen zijn die ze graag zouden willen hebben. Zijn er dingen die je niet kunt meenemen, maar waaraan je erg gehecht bent, dan voel je je misschien beter als ze bij iemand terecht komen die je kent en die er goed voor zal zorgen.
Tips om te integreren
Als laatste wil je natuurlijk ter plekke zo snel mogelijk kunnen integreren en je proberen thuis te voelen. Gebruik de volgende tips om de overgang gemakkelijker te maken.
- Sluit je ergens bij aan: ben je geïnteresseerd in politiek, lees je graag of beoefen je een bepaalde sport? Sluit je dan aan bij een club, zodat je direct met lokale mensen in contact komt die dezelfde interesse hebben als jij.
- Doe een talencursus: ook als spreek je de taal al aardig, je kunt de taal pas echt leren als je een talencursus doet in het land van bestemming.
- Vergelijk niets: probeer overal met een onbevooroordeelde blik naar te kijken en vergelijk je nieuwe land niet met Nederland. Een nieuw land is altijd anders en als je jezelf niet wilt frustreren kun je dit het beste accepteren en bewonderen.
- Bevriend lokale mensen: je kunt pas echt inburgeren als je probeert vrienden te maken met lokale mensen. Doe je dit niet, dan zal je je altijd ‘anders’ blijven voelen.
Vergelijk offertes
Met onze vergelijkingstool kun je snel een betrouwbaar internationaal verhuisbedrijf vinden voor de beste prijs.