Ga je verhuizen, dan kom je er vaak gaandeweg achter hoeveel spullen je om je heen hebt verzameld. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een opslag te huren voor hun spullen terwijl ze aan het verhuizen zijn. Er zijn een hoop oplossingen voor mensen die even te weinig ruimte hebben en die oplossingen hebben ieder hun eigen prijskaartje.
Mobiele opslag
De meest innovatieve manier van het opslaan van je spullen tijdens een verhuizing – of verbouwing – is de mobiele opslagruimte. Dit is net zo eenvoudig als het klinkt; je huurt één of een aantal containers om je spullen in op te slaan. Die containers worden voor je deur afgeleverd waarna jij ze vol laadt. Ben je klaar, dan worden de containers meegenomen naar een algemene opslagruimte. Daar blijven ze bewaard totdat jij de spullen weer nodig hebt. Deze methode heeft een prijskaartje afhankelijk van de inhoud van de opslagbox en van de duur van het gebruik. Voordeel is dat je niet naar een opslagruimte hoeft te rijden om jouw spullen op te slaan. Het voorkomt een hoop heen en weer gependel met bagagekarren, en het voorkomt ook hoge kosten doordat je bijvoorbeeld verhuisdozen nodig hebt om de spullen op te slaan. Een nadeel is er natuurlijk ook. Bij de meeste opslagbedrijven die gebruik maken van een mobiele opslag is het niet mogelijk dat je tussentijds bij je spullen komt. Je kan er dus alleen die spullen in doen die je tijdens de verhuizing of verbouwing echt niet nodig hebt.
Een garagebox huren
Heb je een blijvend tekort aan opslagruimte en heb je zelf geen garage, dan kan je er één huren. Dat kan je doen via een speciaal verhuurbedrijf maar je kan ook bij een woningcorporatie een garagebox huren. Het is een methode die niet heel goedkoop is, maar die wel een heel goede oplossing biedt voor jou. Heb je de garagebox permanent nodig, dan zou je kunnen overwegen om deze te kopen. De voordelen van dit systeem zijn uiteraard legio. Je hebt een grote ruimte voor opslag maar ook voor klussen die je niet in huis of in je tuin wil uitvoeren. Verder kan je de hele tijd gewoon bij je spullen komen om op te halen wat je tijdelijk nodig hebt. Nadelen zijn er uiteraard ook. Zo is het een redelijk dure methode die je alleen kan gebruiken wanneer je voor een langere tijd een opslag nodig hebt. Verder ligt een garagebox doorgaans niet overdekt waardoor je wellicht door de regen heen moet lopen met je inboedel voordat je bij de opslag bent.
Onderhands een ruimte huren
Steeds meer mensen kiezen ervoor om onderhands een ruimte te huren. Ze doen dat bijvoorbeeld in een loods of in een schuur op het erf van een boer. Dit is de goedkoopste oplossing, maar er zitten voor jou behoorlijk wat haken en ogen aan. Zo moet je eerst goed overleggen met de eigenaar van de ruimte wie er aansprakelijk is wanneer er wat gebeurt met jouw spullen. De verhalen van een loods die uitbrandt waarbij kostbare oldtimers en andere zaken in vlammen opgaan zijn maar al te bekend uit de media. Leg dit dus vast, net zoals de opzegtermijn en de prijs van de ruimte die je onderhands huurt.
Selfstorage
De bedrijven waar je zelf je spullen kan opslaan schieten als paddenstoelen uit de grond. Je herkent ze aan grote hallen of loodsen waar jij een box in kan huren Deze selfstorage bedrijven zijn doorgaans redelijk luxe. Dat houdt in dat je prima met de auto voor de deur van het bedrijf kan parkeren als je wil gaan laden en lossen. Bovendien zijn de ruimtes doorgaans voorzien van verwarming en in veel gevallen ook van verlichting. Je huurt een dergelijke selfstorage ruimte variërend van 1 tot wel 100 kubieke meters. De ruimtes zijn doorgaans tot 3 meter hoog, wat inhoudt dat je wel een trap of plateaulift nodig hebt wanneer je bij je spullen wil komen in deze ruimte. Voordat je een ruimte bij een selfstorage gaat huren is het heel verstandig om eerst te berekenen hoeveel kubieke meter je ongeveer nodig gaat hebben voor jouw inboedel. Neem de ruimte niet te krap; je kan bij twijfel beter iets naar boven afronden zodat je nog wat extra kwijt kan tijdens de verhuizing of verbouwing. Hoeveel je betaalt voor selfstorage hangt af van het aantal kubieke meters wat je huurt maar ook van de ligging van de berging. De begane grond zal altijd duurder zijn.
Hoeveel kost een opslagruimte
We informeerden naar de prijzen van een opslagruimte en kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat ga je huren | Inhoud van de opslag | Prijs |
Mobiele opslagruimte, inclusief halen en brengen van de opslagboxen | 14 kubieke meter | Vanaf 120 euro per maand |
Garagebox, inclusief verlichting maar exclusief verwarming | Tussen 16 en 24 kubieke meter | Vanaf 160 euro per maand |
Onderhands huren. | Afhankelijk van jouw behoefte | Op aanvraag |
Selfstorage 24 kubieke meter Vanaf 127 euro per maand
Aandachtspunten bij een opslag
Staan jouw spullen in een opslag, informeer dan bij jouw inboedelverzekering wie er verantwoordelijk is voor de spullen. Er zijn inboedelverzekeraars die een externe opslagruimte ook meetellen bij de inboedelverzekering, waardoor brand en diefstal gedekt zijn. Er zijn ook inboedelverzekeraars die daar niet mee akkoord gaan. In dat geval moet je overleggen met de verhuurder naar de mogelijkheden.
Krijg geen hoofdpijn van de opslag
Opslag gaan huren voor je inboedel kan behoorlijk wat werk zijn. Wanneer jij zeker wil zijn dat je de beste opslag krijgt zonder dat je er teveel voor moet betalen vraag je het beste eerst offertes op. Dat doe je met deze knop. Je krijgt gelijk een aantal opties voor de opslag van jouw spullen per mail zodat je gelijk kan gaan vergelijken.