Ga je voor het eerst op kamers wonen, dan beland je opeens in een heel nieuwe wereld. Je gaat weg van een plek waar je ouders alles voor je regelden en komt opeens op eigen benen te staan. Je zal behoorlijk wat moeten gaan regelen wanneer je voor het eerst op kamers gaat; we helpen je een beetje door dat hele proces heen.
Regel je eigen verzekering
Op je 18e is het al noodzakelijk dat je een eigen zorgverzekering hebt, maar wanneer je op jezelf gaat wonen komt daar vaak nog het een en ander bij kijken. Zo zal jij je eigen verzekeringen moeten gaan regelen. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering. Ga je in een studentenhuis wonen, dan is een verzekeraar niet zo happig om jou als verzekerde te accepteren. Het is daar namelijk eerder gewoonte dan uitzondering dat er wordt ingebroken op een kamer en dat er spullen worden weggehaald. De beveiliging is nou eenmaal wat minder goed geregeld dan in een andere woonsituatie. Een inboedelverzekering kan je dan ook wel afsluiten, maar dat kan onder bepaalde voorwaarden. Diefstal is niet meeverzekerd. Bovendien zal je doorgaans weinig echt waardevolle spullen in je nieuwe kamer hebben staan. De meeste studenten zullen naar de kringloopwinkel gaan om daar hun huisraad bij elkaar te struinen. Het is de vraag of het de moeite waard is om een inboedel van een paar tientjes te verzekeren. Je krijgt immers de dagwaarde van jouw spullen uitgekeerd als er wat mee gebeurt en die zal doorgaans niet al te hoog zijn. Bovendien moet je bonnetjes kunnen overleggen van de aankoop van nieuwe spullen. Dat is iets wat bij een tweedehands inboedel nagenoeg onmogelijk is.
Je waardevolle zaken goed verzekerd
De enige spullen die doorgaans van waarde zijn bij een student of jongere zijn je telefoon, je laptop en je tablet computer. Dat zijn zaken die je doorgaans wel nieuw hebt gekocht en die een redelijk hoge dagwaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan die smartphone die je nu in handen hebt. De kans is groot dat je er honderden euro’s voor hebt neergeteld. Daarnaast is er nog jouw computerapparatuur. Een iPad kost al snel tussen de 300 en 700 euro, afhankelijk van het type wat je hebt gekocht. Dit zijn zaken die je bovendien meeneemt als je naar buiten gaat. Je zal dan ook goed moeten overwegen wat wijsheid is wanneer je een verzekering afsluit. Je kan kiezen voor een paar mogelijkheden.
- Een studentenverzekering. We hebben het hier over een alles in één pakket wat een aansprakelijkheidsverzekering, een ongevallenverzekering en een inboedelverzekering bevat. Dit is de meest complete verzekering, maar één ding is niet verzekerd; jouw mobiele apparatuur. Goed om je te bedenken voordat je de deur uit wandelt.
- Een losse inboedelverzekering. Ga je dan toch voor een losse inboedelverzekering, dan kom je erachter dat dit duurder is dan een studentenpakket. Een voordeel heb je dan wel; jouw mobieltje, laptop en tablet zijn gewoon meeverzekerd. Die dekking loopt door wanneer je onderweg bent en wanneer je op school bent.
- Een aparte verzekering voor je telefoon, je tablet computer en je laptop. Dit zijn verzekeringen die je kan afsluiten wanneer je de apparatuur nieuw koopt. Het zijn doorgaans redelijk prijzige verzekeringen die weinig toevoegen aan de waarde van jouw apparatuur. Je betaalt maandelijks een behoorlijk bedrag en je krijgt de dagwaarde van je apparatuur vergoed. Die loopt snel terug door de jaren heen; met twee jaar krijg je amper nog wat terug, terwijl je nog steeds de volle mep betaalt voor je verzekering.
Verzekeringen die nog via je ouders lopen
Ga je op jezelf wonen, dan lopen je aansprakelijkheidsverzekering, je ongevallenverzekering en je rechtsbijstandsverzekering in principe nog door via je ouders tot je 27 bent. Hoe dit zit ligt aan de verzekeraar die je ouders hebben afgesloten. Je kan via de verzekeraar van je ouders of via je ouders zelf navragen hoe dit geregeld is. Je hoeft immers niet dubbel te verzekeren.
Je eigen bankrekening
Vanaf je 18e krijg jij je eigen studiefinanciering en je eigen zorgtoeslag gestort. Het is dan ook aan te raden om een eigen studentenrekening bij de bank te openen. Dat kan je doen bij de bank waar je ouders ook hun bankproducten hebben lopen maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is in elk geval goed om te kijken naar de voorwaarden die een bank heeft bij een studentenrekening. Een studentenrekening is doorgaans gratis, maar sommige banken vragen voor diensten als internetbankieren of het ontvangen van papieren bankafschriften nog een extra vergoeding. Pas hiermee goed op; betaal nogmaals niet voor iets wat je niet gebruikt. Op veel studentenrekeningen is het toegestaan om rood te staan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de rente is behoorlijk hoog. Je zou zomaar tussen 7% en 8,3 % rente moeten betalen aan de bank, en dat loopt behoorlijk in de papieren. Beter is het om je uitgavenpatroon aan te passen wanneer je maandelijks geld tekort komt.