Als je van plan bent om je nieuwe woning eerst te gaan verbouwen voordat je erin trekt, dan doe je dit natuurlijk het beste als je hier nog niet daadwerkelijk in woont. Je hebt dan de meeste vrijheid en kunt gemakkelijker je gang gaan. Een verbouwing naast een verhuizing is een erg stressvolle combinatie en door dit structureel te plannen kun je deze stress enigszins de baas worden. Daarom kun je hier ons stappenplan gebruiken om zo snel mogelijk je nieuwe woning in te kunnen trekken.
Stap 1: bepaal je budget en spreek met een aannemer
De eerste stap in het planproces is om te bepalen hoeveel geld je ter beschikking hebt. Spreek met jezelf af dat je hier niet overheen gaat. Vervolgens ga je met een aannemer kijken wat je wilt verbouwen en deze kan je daarvoor een offerte geven. Het is het beste als je met een aantal aannemers spreekt, zodat je de beste prijs kunt onderhandelen. Ben je tevreden met de prijs en de aangeboden diensten, dan kun je de verbouwing gaan inplannen.
Stap 2: wat doe je met onderdak?
Waar ga je wonen tijdens de verbouwing? De overdracht van het huis is al gedaan, wat betekent dat er een kans is dat je zelf ook je huidige woning uit moet. Kun je tijdelijk wat huren, kun je bij familie of vrienden wonen of moet je naar een camping- of caravanpark? Dit is een punt dat je het beste goed van tevoren regelt, vooral als je een gezin hebt en misschien huisdieren. Dit is niet iets waar je je op het laatste moment nog zorgen over wilt maken.
Stap 3: wat doe je met je spullen?
Als je je huidige woning al uit bent, dan heb je je gehele inboedel ergens op te slaan. Dit doe je als je een grote verbouwing aan het plannen bent het beste niet in je nieuwe woning. Als de verbouwing kleiner is en je spullen uit de weg geplaatst kunnen worden, dan gebruik je hier uiteraard je nieuwe woning voor. Een andere optie is opslag of tijdelijke plaatsing bij familie of vrienden.
Stap 4: maak een plan
Je hebt de aannemer geregeld, de verbouwing wordt in werking gezet en je hebt je gezin en spullen veilig ondergebracht. Nu kun je een plan maken met wat je van je verbouwing wilt zien. Als er muren moeten worden gestukt, welke kleur wil je dan? Waar wil je stopcontacten plaatsen en hoe wil je je vloeren en plafond afgewerkt hebben. Dit bespreek je van tevoren allemaal met de aannemer die dit vervolgens weer in werking zet.
Stap 5: vraag vergunningen aan
Voor een aantal soorten verbouwingen heb je een vergunning nodig. Je aannemer kan je hier verder mee helpen, maar als je bijvoorbeeld werkzaamheden gaat uitvoeren aan je gevel, dan is een omgevingsvergunning vaak noodzakelijk. Het bouwen van een uitbouw, tuinhuis, aanbouw, dakkapel of opbouw is vaak ook niet vergunningsvrij. Houd rekening met een periode van 12 weken voordat je je vergunning binnen hebt.
Stap 6: de verbouwing begint
Nu ben je klaar om te beginnen met de verbouwing. Als je hier een aannemer voor hebt ingeschakeld, kun je het beste nauw contact houden tijdens de werkzaamheden. Tijdens een verbouwing gebeuren er altijd dingen die niet volgens plan waren. Hier moet jij dan een beslissing over nemen en dit kan financieel gevolgen hebben.
Stap 7: houd de financiën in de gaten
Verbouwingen staan er bekend om uit de hand te kunnen lopen. Met de aannemer heb je als het goed is een financieel plan opgesteld en hier ook afspraken over gemaakt. Heb je een vaste prijs afgesproken, dan zal de aannemer daar niet overheen mogen gaan. Dit komt eigenlijk alleen bij kleine verbouwingen voor. Als je een indicatieve prijs hebt afgesproken, dan heeft de aannemer je een prijs gegeven waar hij of zij met 10 procent van mag afwijken. Dreigt deze grens bereikt te worden, dan zal de aannemer contact met je opnemen voordat het zover is. Als laatste kan een aannemer ook een bedrag per uur vragen. Op die manier weet je eigenlijk niet waar je aan toe bent en dit is voor jou de meest ongunstige optie. Het kan nooit kwaad om de aannemer regelmatig om een financiële update te vragen en zeker te stellen dat alles nog binnen het budget valt.
Lees ook: kunststof kozijnen prijs
Stap 8: de afronding
Als de verbouwing klaar is zal de aannemer nog een keer met je door de werkzaamheden lopen en kun jij beslissen of je hier tevreden mee bent. Als je akkoord gaat kan de verbouwing worden opgeleverd en zal je worden gepresenteerd met de eindfactuur. Nu kun je ook je spullen laten afleveren, je gezin en huisdieren uit de tijdelijke accommodatie halen en beginnen met het uitpakken en inrichten van je nieuwe woning.
Vergelijk offertes
Wil je een betrouwbare aannemer zoeken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan hier, op onze website. Door je gegevens in te vullen in onze vergelijkingstool kun je snel over een aantal offertes beschikken van betrouwbare aannemers uit jouw omgeving.