Het is geen geheim dat een goed georganiseerde verhuizing veel minder stressvol is dan een verhuizing die minder goed is voorbereid. Toch zijn er altijd dingen die blijven liggen en die we achteraf liever anders hadden gedaan. Het is zaak om op de dag van de verhuizing zo veel mogelijk met het verhuizen zelf bezig te zijn en niet met de dingen die je allemaal bent vergeten te organiseren. Daarom kun je het onderstaande stappenplan gebruiken om jouw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Stap 1: Begin zo vroeg mogelijk
Uiteraard zijn er dingen die langer moeten wachten, maar je kunt al ver voor de verhuisdatum beginnen met het plannen voor de verhuizing.
- Lijstjes maken: maak een lijstje van de instanties die je allemaal een adreswijziging door moet geven. Denk aan je netwerkprovider, de school van je kinderen, je dokter en tandarts, abonnementen op tijdschriften, je bank enzovoorts. Deze lijst kun je blijven aanvullen en gebruiken als het tijd is om rond te gaan bellen. Gebruik onze adreswijziging pagina zodat je niks vergeet.
- Inpakken: de kast in de schuur die vol staat met dingen die je eigenlijk niet gebruikt kun je prima al doorzoeken en leeghalen. Ook je zolder kun je alvast onder handen nemen, aangezien deze vaak vol staat met spullen voor de opslag. Wat betreft je andere spullen kun je nu al bepalen wat je naar de kringloop wilt brengen, wat mee moet en wat je weg wilt gooien.
- Een verhuisbedrijf zoeken: verhuisbedrijven zitten vaak aardig volgepland dus je doet er goed aan zo snel mogelijk een betrouwbaar bedrijf te zoeken en een datum in te plannen. Ga je de verhuizing zelf doen, ga dan alvast op zoek naar verhuiswagens met voldoende inhoud, het huren van karretjes, verhuisliften of traplopers en begin je familie en vrienden te vragen wie er kunnen helpen. Vergelijk hier gratis en vrijblijvend meerdere vakspecialisten bij jou uit de buurt.
Stap 2: 4 weken voor de verhuizing
Als de verhuizing over een maand plaatsvindt is het tijd om je lijstje erbij te pakken en te beginnen met bellen om je nieuwe gegevens door te geven. Denk hierbij aan al je vaste lasten, maar ook je verzekeringen, de school of het kinderdagverblijf van je kinderen en het doorgeven van de meterstanden. Dit is ook de tijd om verhuiskaartjes te gaan uitkiezen en uit te sturen. De verhuizing zelf zou nu geregeld moeten zijn met het verhuisbedrijf. Het geeft je rust als je ook de opvang voor je kinderen en huisdieren voor op de verhuisdag zelf al hebt georganiseerd.
Stap 3: 2 weken voor de verhuizing
Nu begint de verhuizing erg dichtbij te komen en is het tijd om aandacht te besteden aan de volgende punten.
- Het voorbereiden van je kinderen: je kunt beginnen met het voorbereiden van je kinderen door verhuisboekjes te gaan lezen, filmpjes te kijken, je kinderen zelf in te laten pakken en alvast af en toe bij het nieuwe huis te gaan kijken. Ook kun je ze op een positieve manier vertellen waar ze zullen zijn tijdens de verhuizing. Lees hier meer over verhuizen met kinderen.
- Inpakken: je belangrijkste taak nu is het inpakken van je spullen. Ga hier kritisch doorheen en neem alleen mee wat je nodig hebt. Dit is de kans om eens flink de bezem door je inboedel te halen. Zorg ervoor dat je de dozen goed labelt, maar dat je ook een doos inpakt met benodigdheden de eerste dagen na de verhuizing. Je zal dan nog aardig in de chaos leven en dan is het handig als je ondergoed, een toilettas, een paar handdoeken, schone kleren en eten en drinken bij de hand hebt.
- Regel het grofvuil: als je veel gaat weggooien, dan is het nu tijd om het grofvuil te bellen en hen je spullen te laten ophalen. Laat dit doen voordat je verhuist, zodat je alles netjes achterlaat.
Stap 4: De dag voor de verhuizing
Morgen ga je verhuizen, wat betekent dat de grote dag bijna is aangebroken. De dag voor de verhuizing zijn er een aantal taken die je kunt uitvoeren om de verhuizing goed te laten verlopen.
- Ontdooi de koelkast.
- Bereid voldoende eten voor, zodat je daar tijdens het verhuizen niet aan hoeft te denken.
- Breng de kinderen en je huisdieren naar de opvang.
- Laad je mobiele telefoon op.
- Zet de dozen alvast klaar.
- Haal de planken uit je kasten.
- Demonteer meubilair dat niet door de deur past.
- Haal alvast je hulpmiddelen en/of het verhuisbusje op.
- Zorg dat je goed slaapt.
Stap 5: De verhuizing zelf
Als je alles goed hebt gedaan ben je niets vergeten en kun je beginnen met het verhuizen. Maak koffie voor de verhuizers en begin met het inladen van je busje. Er zullen ongetwijfeld nog dingen zijn die op het laatste moment moeten worden geregeld. Als het huis leeg is en het busje is gevuld, loop je nog één keer door je woning en kijk je of je niets bent vergeten. Doe alle lichten uit, ramen dicht en controleer of je alle sleutels in handen hebt. Nu is het tijd om te vertrekken naar je nieuwe thuis.
Stap 6: na de verhuizing
Na het verhuizen zijn er nog enkele zaken waarmee je rekening moet houden.
- Uitpakken en inrichten: je grootste taak is om je inboedel weer uit te pakken en je woning opnieuw in te richten. Dit is tegelijkertijd ook de leukste taak en hier kun je best een week of meer voor uittrekken.
- Gehuurde spullen terugbrengen: heb je verhuisdozen gehuurd, hulpmiddelen of een busje, dan is het tijd om deze weer terug te brengen en je borg te ontvangen.
- Sleutels overdragen: draag de sleutels van je woning over aan de nieuwe bewoners.
- Dieren en kinderen weer ophalen: haal je dieren en/of je kinderen weer op van hun tijdelijke verblijfplaats.
- Genieten: geniet van je nieuwe woning. De verhuizing is klaar: je hebt het gedaan!
Vergelijk offertes
Via onze vergelijkingstool kun je offertes opvragen voor allerlei verhuizing-gerelateerde uitgaven. Dit geeft je de mogelijkheid een strakke financiële planning te maken en hiervoor alleen de beste prijzen te betalen.