Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend

Verhuisadvies expatsEén van de meest voorkomende redenen voor Nederlanders om naar het buitenland te verhuizen is voor het werk. Dit is vaak een erg gunstige manier om te verhuizen, omdat je werk de kosten dekt, accommodatie en vervoer regelt en je vaak ook een interessante vergoeding geeft voor de opgave. Toch moet ook zo’n internationale verhuizing niet worden onderschat. Je gaat nog steeds naar een ander land waar je de cultuur niet kent en waar je het jezelf en je gezin naar de zin moet proberen te maken. Ben jij een toekomstige expat, dan kun je onderstaand advies ongetwijfeld goed gebruiken.

*Tip:
→ (Internationaal) Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Advies voor de verhuizing

Ook al betaalt je werk de verhuizing en zorgen ze ervoor dat je in het land van bestemming onderdak zal hebben, je zal zelf de verhuizing moeten organiseren. Het gaat immers om jouw spullen die moeten worden verscheept en hier kun jij alleen beslissingen over maken. Je kunt het onderstaande advies gebruiken om de verhuizing zo soepel mogelijk mee te organiseren.

  1. Wat neem je mee: misschien zal je in eerste instantie de neiging hebben om al je bezittingen in een transportcontainer te doen, maar dit is niet altijd praktisch en nodig. Als je je huidige woning gaat verhuren dan kun je een groot deel van je inboedel laten staan. Ook kun je overwegen een opslagruimte te huren en hier een gedeelte van je persoonlijke bezittingen in te plaatsen. Wat je meeneemt is afhankelijk van de waarde van deze objecten, van wat je al hebt in het land van bestemming en van de emotionele waarde die je aan jouw spullen hecht.
  2. Neem contact op met de ambassade: de Nederlandse ambassade in het land waarnaar je vertrekt kan je veel informatie geven over wat je nodig hebt. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum, inentingen, het afsluiten van vergunningen en een lijst van documenten die je nodig hebt.
  3. Administratieve taken: zorg er ook voor dat je je administratie in Nederland goed achterlaat. Denk daarbij aan alle abonnementen die je hebt, aan verzekeringen, bankzaken en andere verplichtingen gekoppeld aan jouw Nederlandse adres. Je kunt een reisverzekering afsluiten en een ziektekostenverzekering speciaal voor expats in het buitenland.
  4. Documenten: als laatste is het verstandig om de volgende documenten te verzamelen en veilig op te bergen. Je kunt hier te allen tijde om gevraagd worden door de ambassade, je werk of andere autoriteiten.
    1. Paspoort
    2. Diploma’s
    3. Trouwakte
    4. Uittreksel geboorteregister
    5. Verzekeringsdocumenten
    6. Medische documenten
    7. Documenten van de basisregistratie personen (BRP)
  5. Een goed verhuisbedrijf vinden: als laatste is het verstandig om zelf een verhuisbedrijf in te schakelen. Laat je werk dit toe, dan weet je zo tenminste aan wie je je persoonlijke spullen overdraagt. Zoek daarom een verhuisbedrijf dat je vertrouwt en dat bewijsbaar kwaliteit levert. Accreditaties en vergunningen zijn hiervoor erg goede indicaties.

Verhuizen met een gezin

Ben je niet de enige die verhuist, maar neem je je echtgenoot en kinderen ook mee, dan zal de internationale verhuizing nog ingewikkelder worden. Je zet dan niet alleen jezelf in een nieuwe positie, maar neemt je geliefden daar ook in mee. Aangezien jij in het land van bestemming zal gaan werken, heb jij het grootste gedeelte van de week wat te doen, maar voor de rest van je gezin is dat misschien anders. Je kunt het volgende advies gebruiken om het hen daar gemakkelijker te maken.

  1. Contact met thuis: vooral in het begin zal het voor je gezin belangrijk zijn om contact te kunnen leggen met thuis. Zij hebben waarschijnlijk minder afleiding dan jij en zullen nog langer in het verleden blijven hangen. Regel daarom van tevoren dat er een internetverbinding is in je nieuwe woning en schaf een mobiele telefoon, tablet of pc aan waarmee ze in contact kunnen blijven met degenen die ze achter hebben gelaten.
  2. Vind een school: kinderen passen zich gemakkelijk aan en het beste wat je voor hen kunt doen is te zorgen dat ze zo snel mogelijk inburgeren. Ga daarom van tevoren op zoek naar een goede school waar ze direct naartoe kunnen en vrienden kunnen maken. In veel grote steden zijn speciale internationale scholen voor de kinderen van expats, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in te schrijven in een lokale school.
  3. Boek een taalcursus: als de taal in het land van je bestemming afwijkt van je eigen moedertaal, dan kun je voor je echtgenoot een taalcursus boeken. Op die manier wordt het inburgeren snel een stuk gemakkelijker en kan hij of zij zich ergens op richten.
  4. Een hobbyclub: als laatste kun je voor je gezin alvast op zoek gaan naar clubs waarvan ze lid kunnen worden. Denk hierbij aan een sportclub, bijvoorbeeld, als ze een bepaalde sport hebben die ze graag beoefenen. Ook voor andere interesses, zoals lezen of politiek kan er wat te vinden zijn. Vrijwilligerswerk is ook altijd een erg goede manier om te integreren en wat te doen voor de plaatselijke gemeenschap.

Vergelijk offertes

Ga jij voor je werk verhuizen naar een ander land? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om het meest betrouwbare, kwalitatieve en best geprijsde internationale verhuisbedrijf te vinden.

 

 

Gratis offertes vergelijken?

Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer blogs