Een verhuizing is een behoorlijke klus. Veel mensen zien er als een berg tegenop en naar mate de datum van de verhuizing nadert staat het zweet hun op de rug. Een verhuizing is dan ook nogal een logistieke onderneming. Met een simpele verhuisinventarisatie voorkom je echter slapeloze nachten en kom je goed aan in jouw nieuwe woning.
Het verpakken hoeft niet duur te zijn
Je spullen verpakken hoeft niet per definitie in verhuisdozen te gebeuren. Verhuisdozen hebben als voordeel dat ze zich gemakkelijk laten stapelen en dat ze bovendien ruimte hebben om op te schrijven wat er allemaal in zit. Dat is enorm gemakkelijk wanneer je de verhuisdozen in de juiste ruimte zet. Je kan echter ook gebruik maken van bijvoorbeeld bananendozen. Die zijn ook enorm stevig en groot. Twee bananendozen op elkaar zijn de perfecte bescherming van jouw spullen tijdens de verhuizing. Komt het aan op kwetsbare zaken in je huis, dan kan je die het beste goed verpakken. Doe dat bij voorkeur met zaken die je toch al mee moest nemen naar het andere huis. Stapels borden kan je het beste in theedoeken verpakken. Zo komt alles tegelijk in de keuken uit waarna je het gemakkelijk weer kan uitpakken. Breekbare zaken voor je badkamer kan je in handdoeken verpakken. Zo blijven de tandenborstelhouder en het zeepbakje ook intact tijdens de hele operatie. De handdoeken heb je naderhand eveneens gelijk paraat in de badkamer. Dat scheelt weer een doos uitpakken.
Investeer in bubbelfolie
Bubbelfolie is het meest gebruikte materiaal door verhuisbedrijven om je spullen in te verpakken. Je kan uiteraard ook via het internet grote rollen met noppenfolie bestellen waar jij je breekbare inboedel in wikkelt voordat je het in de verhuiswagen zet. De kosten van het bubbelfolie wegen niet op tegen de waarde van jouw spullen. Die komen immers zonder breukschade aan op het nieuwe adres.
Vraag offertes op voor de verhuizing
Verhuisbedrijven hanteren nogal hun eigen tarieven. Het is dan ook goed om dit eerst na te vragen voordat je een bedrijf inhuurt. Hier komen we onderaan dit artikel nog op terug.
Een eigen spreadsheet maken
Je kan per kamer in je huis bepalen wat de waarde is van de spullen die erin staan, maar ook wat de afmeting ervan is. Met Excel kan je een eigen spreadsheet maken waarin je per ruimte in je huis heel precies aangeeft wat erin staat aan meubilair en andere inboedel. De waarde daarvan (doorgaans bij benadering maar veel spullen koop je nieuw) bepaal je per ruimte waarna je de waarde van je inboedel van het hele huis in het onderste vak van je spreadsheet hebt staan. Dat is handig wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt. Gaat er wat mis met jouw spullen, dan kan je het verhuisbedrijf aansprakelijk stellen voor de schade.
Weet in welke kamer het hoort
De dozen uit je oude huis gaan in de verhuiswagen en in het nieuwe huis komen ze er weer uit. Tenminste, in theorie. Veel mensen komen er tot hun schrik achter dat ze een grote stapel dozen in de woonkamer hebben staan en dat men geen idee heeft waar die dozen allemaal moeten komen te staan in het nieuwe huis. Maak gebruik van de opschrijfruimte op een verhuisdoos en noteer de ruimte waar de doos moet komen te staan en de etage waar die ruimte zich bevindt. Zo weten de verhuizers precies waar ze de dozen moeten neerzetten. Je kan zelfs de waarde per doos huisraad berekenen en die erop schrijven. Mocht er schade ontstaan, dan weet je precies hoeveel schade je mag claimen.
Bewaar altijd de bonnen
Het klinkt overbodig maar dat is het niet; koop je wat voor je huis of heb je al meubels; bewaar altijd de bonnen. Ook voor geluidsapparatuur is het handig om een bepaling van de waarde te hebben. Gaat het om zaken die geen aankoopbon hebben zoals bijvoorbeeld erfstukken, laat ze dan desnoods taxeren voordat je gaat verhuizen. Zo heb je een idee van de waarde van je inboedel.
Maak genoeg foto’s in je oude huis
Ga je verhuizen, loop dan nog een laatste keer langs je meubels en maak foto’s van alles wat je dierbaar is. Zo voorkom je naderhand discussies over een kras in een glazen tafelblad die er al in zat volgens de verhuizer. Ook voorkomt het gedoe wanneer er bijvoorbeeld gedemonteerde meubels weer in elkaar moeten worden gezet. Wanneer je de beelden nog hebt hoe alles stond en hing in je oude huis helpt dat een stuk bij het inrichten van je nieuwe huis. Maak ook een foto van de totale inboedel van je huis. Wanneer bij een verhuizing alles verloren gaat is dit een goed hulpmiddel bij het vaststellen van de hoogte van de schadeclaim.
Vraag naar het eigen risico
Schadeclaims komen bij verhuizingen enorm vaak voor. Het is dan ook heel verstandig om vooraf te informeren of een verhuizer een eigen risico hanteert wanneer er schade ontstaat. Deze voorwaarden kan je vooraf opvragen bij de verhuizer, en het is een hulpmiddel bij het maken van je keuze. Kies je voor een Erkende Verhuizer, dan weet je zeker dat er geen (hoog) eigen risico wordt gehanteerd bij een schadeclaim. Huur jij iemand in die niet bij dit keurmerk is aangesloten, dan kan je nogal eens voor een onaangename verrassing komen te staan. Eigen risico sommen tot 750 euro zijn niet onbekend op dit gebied.
Informeer en vergelijk
Voor je een verhuizer inschakelt moet je eerst goed informeren naar de prijzen en voorwaarden voordat je een keuze maakt. Dat doe je heel eenvoudig via deze knop; je krijgt een aantal offertes van verhuizers uit jouw omgeving om te vergelijken. Dat kan jou toch al snel een interessant voordeel opleveren waardoor de verhuizing toch wat goedkoper uitpakt.